Från jordärtskockslabyrinten hörs glada rop. Några barn springer runt och pratar om hur roligt det ska bli när plantorna blir så höga att de inte ser varandra längre. Lite längre bort sätter en femteklass ner de pumpaplantor som de förodlat själva. Förra årets femteklassare lyckades riktigt bra och har delat med sig av sina knep. Nu är de ivriga om att få till stora monsterpumpor. Strax intill växer flera olika sorters potatis, allt ifrån nya sorter till spännande blåa potatisar, att skörda och använda i hemkunskapen.

En bit bort pågår en rundvandring i trädgården. Just idag handlar det om klimatsmart odling. Andra teman har varit växternas ekologi, näringsämnenas kretslopp och ätliga, vilda växter.

Odlingarna och omgivningarna är gestaltade så att de fungerar för flera verksamheter samtidigt. I trädgården finns gemensamma samlingsplatser för fest och vardag. För den som bara vill ta det lugnt och vila finns rum för avskildhet, gångstigar och lummiga sittplatset, både i den odlade delen och i små avstickare in i den angränsande naturen. Området har blivit ett populärt utflyktsmål. Många med egen trädgård kommer hit för att låta sig inspireras och passar på att be om råd gällande sitt eget odlande.

I en del av trädgården jobbar några med att så rödbetor och sockerärtor. Odlarna ingår i en grupp på tio personer som tillsammans odlar sitt husbehov av grönsaker och potatis. Jordbearbetningen sker numera med häst och plöjningen är ett av höstens stora event. Med hästen är det möjligt att komma fram på de relativt små ytorna mellan grusgångar, träd och buskar samtidigt som odlarna slipper göra det tyngsta arbetet för hand. För några i gruppen har trädgården blivit ett andra hem och i ogräslandet uppstår inte sällan idéer till nya projekt.

Just idag har odlarna en gemensam arbetsdag. Några gånger per år bjuder de också in till en större arbetsdagar för andra som är intresserade och vill prova på att odla. Tack vare arbetsdagarna och studiecirklarna som de håller varje år har två nya grupper formats. Flera av de nya deltagarna har invandrarbakgrund. De introducerar nya sorter och tekniker för de svenskättade odlarna och får samtidigt råd om hur man förhåller sig till svenskt klimat och fenomen som marktjäle.

Sedan några år tillbaka har man även ett fruktsamt samarbete med Arbetsförmedlingen och Komvux. På så vis har man skapat möjlighet till meningsfull sysselsättning under handledning för de som inte klarar det vanliga arbetslivet. Här hålls även odlingskurser där det praktiska arbetet kompletteras med kurser i bl.a. företagsekonomi, ekologi, botanik och trädgårdsdesign och det har redan bildats några mindre företag som inriktar sig på att odla ärtskott och andra delikatesser åt stans fina restauranger.

Förra hösten startade några en studiecirkel i trähantverk och under vintern tillverkade de enkla utemöbler som såldes till caféet. Här arrangeras viskvällar, sagostunder vid brasan (för stora och små), grillkvällar och eldvandringar. Varje år håller man också kurser i brödbakning, mjölksyrning, konservering, lära om medicinalväxter och att göra eget örtté. Man har även en gemensam fröbank där den som är intresserad kan lära sig hur man tar sina egna fröer och bästa sätt att bevara dem. Under säsongen kan man köpa primörer och sommargrönsaker direkt på plats och i slutet av september infaller den årliga skördemarknaden och eldfesten. Alla som har varit med och odlat, liten som stor, hjälper till och fixar. Grannar, familjer, vänner och bekanta kommer och deltar i festligheterna.

Extra information